Annette Barslunds

grill-skulpturer

Da Skov- og Naturstyrelsen overtog Anneberg Hovedbygning i 1999 med det formål at tilbyde naturformidling og -oplevelser, blev en lang række tilbud udviklet til institutionsområdet og børnefamilier. Kreative medarbejdere planlagde og gennemførte spændende og lærerige ture i skoven, ved stranden og på vandet. Kunstner og `Troldemor´ Annette Barslund var én af de medarbejdere og hun fortæller om en tid med meget arbejde og et stort engagement. Lederen af Naturskolen, Jørgen Stolz, fik idéen til indretning af tre grønne haverum i parken, hvor børn og voksne kunne opholde sig og lave bål. Annette Barslund blev således sat til at bygge tre skulpturer sammen med murer Leo Andersen, og hvad var mere naturligt end at lade én af skulpturerne udforme som en trold.

Trold grævling hejre

Trold

Annette Barslunds tre grillskulpturer

Trolde har en lang historie i Odsherred. De er bosat i gravhøje og bruger megen tid på at kaste sten efter kirkeklokker, når de ikke lige skændes med hinanden. Troldeskulpturen ved Anneberghus viser Trolden Lars Krans, også kaldet Klintekongen. Han var gift med sin troldefrue Gunløde, der på det skammeligste blev bortført af rivalen Nidulf. Heldigvis for Lars Krans lykkedes det Gunløde at stikke af fra sit fangenskab på Sejerø og vende hjem til sin Klintekonge. Han havde ikke selv haft held med at hente hende. Hør lige, hvor uheldig han var: Lars Krans havde som de fleste trolde vandskræk og fyldte derfor en fingervante med jord til at lave vej over vandet til Sejerø og sin elskede Gunløde. Desværre for Lars var vanten utæt og uden at opdage det, dryssede jorden ud af vanten, mens han gik. Da det endelig gik op for Lars Krans, at vanten var tom, opgav han sit forehavende, satte sig i sandet og spejdede trist mod Sejerø. Det kolde vand skulle han ikke nyde noget af, og han troede derfor ikke, at han nogensinde skulle gense sin Gunløde. Heldigvis for os gav jorden i vanten os åsen fra Tengslemark til Ebbeløkke, og jorden i tommeltotten blev til Gniben og Sjællands Rev. 

Udover troldefiguren af Lars Krans, blev yderligere to skulpturer bygget, – en grævling og en fiskehejre. Både i Troldens og Grævlingens maver er plads til et lille bål og man kan riste sig en pølse eller en majskolbe. Røgen siver op og finder vej ud gennem Troldens ører og Grævlingens mund. Fiskehejren er placeret ved et bålsted i parken mod fjorden og omslutter med sine vinger en lille egetræsbænk, der har været flittigt brugt til photo shoot af brudepar og andre.

Kontakt os gerne her, så sammensætter vi et godt og uforpligtende tilbud til dig eller ringer dig op for en uddybende snak om jeres ønsker.